Help, een Chromebook in de klas ?!

Dus je gaat met je leerlingen werken met Chromebooks? En je hebt geen idee waar te beginnen? Ik help je graag op weg!

SYMBALOO
Met Symbaloo maak je je eigen startpagina(‘s) voor jouw klas. Daarop maak je een of meer pagina’s met  allemaal blokjes met plaatjes, die linken naar verschillende websites.
Je hoeft het niet alleen te doen, je kunt blokjes en zelfs hele pagina’s van anderen hergebruiken.
Door jouw Symbaloo-pagina als startpagina in te stellen, starten de leerlingen altijd op de juiste plek.
Voorbeelden:
https://www.symbaloo.com/mix/startpagina32
https://www.symbaloo.com/mix/startdglleerling
https://www.symbaloo.com/mix/chromebookapps1
https://www.symbaloo.com/mix/startpaginalln
Je kunt ook zo’n startpagina maken met Yurls, maar dat is meer tekstueel en minder grafisch. Ook daar is hergebruik van andermans werk heel eenvoudig!
Voorbeelden:
http://kieskast.yurls.net/nl/page/
http://obsdeoversteek.yurls.net/nl/page/
METHODESOFTWARE
Naast de digibordsoftware voor je instructie kennen de meeste moderne methodes ook oefensoftware voor op de computer. En deze oefensoftware staat meestal online – vaak via Basispoort. En dat betekent dat je ook die software door de leerlingen op een Chromebook kan laten gebruiken.
OVERIGE EDUCATIEVE SOFTWARE
Naast de methodesoftware zijn er ook allerlei andere websites met oefensoftware. Dat varieert van betaald, reclamevrij en wetenschappelijk onderbouwd (www.oefenweb.nl) tot door reclameinkomsten betaalde oefenwebsites (zoals www.tafeldiploma.nl). Heel veel van dit soort websites vind je via de hierboven genoemde Symbaloopagina’s en de suggesties die je daar weer bij vindt.
INTERACTIEF
Met tools als Kahoot, Socrative en Mentimeter maak je quizzen die de leerlingen op hun Chromebook maken en waarbij vragen, voortgang en resultaten op het digibord zichtbaar zijn.
ProConnect is een onderdeel van de gratis online digibordsoftware Prowise Presenter. Hiermee kun je niet alleen quizzen maken, maar ook een interactieve mindmap, stemmen en je digibordscherm delen met de kinderen en wat zij er vervolgens mee maken terugsturen naar het digibord.
GOOGLE APPS
Via het rondje linksonder kom je bij de Google Apps die geinstalleerd zijn in jouw account. Deze apps zijn beschikbaar in elke Google Chrome browser waarop jij inlogt.
In de webstore op https://chrome.google.com/webstore vind je nog heel veel (gratis of betaalde) apps, in allerlei categorieën.
ANDROID APPS
Op steeds meer Chromebooks is het ook mogelijk om Android-apps te installeren.
https://support.google.com/chromebook/answer/7021273